Een ondernemersplan ieder beginnend ondernemer heeft er mee te maken. Zonder ondernemingsplan zijn er namelijk geen investeerders. Maar het is ook belangrijk voor jezelf, door dit plan kom je er achter is het plan wel haalbaar en is er markt voor mijn product of dienst? In dit artikel lees je alles over wat er in dat ondernemingsplan moet.
Wat is een ondernemingsplan?
Een andere benaming voor een ondernemingsplan is ook wel bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan. Het is een document waarin u de plannen die u heeft als startend ondernemer gedetailleerd beschrijft. Daarbij kun je denken aan uw product of dienst die u gaat aanbieden, de prijs en de verwachte winst.
Waarom een ondernemingsplan opstellen?
Een verplichting om een ondernemingsplan op te stellen is er niet, maar dat neemt niet weg dat het niet verstandig is om te doen. Een ondernemingsplan schrijft u op het begin voor uzelf, het dwingt u om u uw ideeën duidelijk en concreet te formuleren. Bovendien ziet u of uw plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor uw product of dienst.
Wat staat er in een ondernemingsplan?
In een ondernemingsplan komen de volgende onderwerpen te staan:
Samenvatting
Ga ervan uit dat degene die je ondernemingsplan gaat lezen weinig tijd heeft. Een ondernemingsplan begint daarom ook met een samenvatting van maximaal twee A4-tjes. Ga in op de belangrijkste punten: uw ideeën, de markt, potentiële klanten, mogelijke concurrenten, belangrijkste cijfers uit uw financiële plan en hoe u zichzelf wilt onderscheiden.
Beschrijving van uw idee
Bij dit kopje legt u uw idee uit en waarom u rond dit product of dienst een bedrijf zou willen opzetten. Een belangrijke vraag kan zijn: in welke behoefte gaat u voorzien?
Algemene beschrijving van uw bedrijf
Hierbij vertelt u hoe u uw bedrijf gaat organiseren. Geef antwoord op de volgende als:
- Werkt u alleen of met anderen?
- Gaat u personeel in dienst nemen?
- Waar wordt het bedrijf gevestigd?
- Heeft u naast de onderneming nog ander werk?
- Heeft u bepaalde vergunningen nodig?
- Welke risico’s zijn voor uw onderneming?
- Wordt de administratie door u eigen onderneming gedaan of door een derde partij?
- Hoe wordt u oudedagsvoorziening geregeld?
Financieel plan
Een heel belangrijk onderdeel van uw ondernemingsplan. Hoeveel geld verwacht u nodig te hebben, waar komt dit geld vandaan en waar wilt u het voor gebruiken? In uw financieringsplan worden de cijfers getoond die uw plan kans van slagen geeft. Wanneer u op zoek bent naar investeerder, dan moet u ze met dit gedeelde gaan overtuigen. Wees altijd eerlijk en gebruik je gezonde verstand!
Marketingplan
In de gedeelte moet duidelijk worden gemaakt hoe u aan uw klanten zal komen. Beschrijf de markt waarin u zich wilt begeven, welke ontwikkelingen daar spelen en u daarvan kan profiteren of gaat u juist tegen deze ontwikkelingen in, wie zijn uw concurrenten en wie zijn uw potentiële klanten.
Persoonlijke gegevens en uw ondernemerskwaliteiten
Zie dit gedeelte als een cv. Met een ondernemingsplan presenteert u uzelf. Vermeld persoonlijke gegevens, ook eventueel die van uw zakenpartner. Vertel waarom u ondernemer wilt worden en hoe u zich gaat ontwikkelen als ondernemer.
Ondernemingsplan als leidraad blijven houden
Uw ondernemingsplan is niet voor even, dat is namelijk zonde. Uw ondernemingsplan kan een uitstekende leidraad zijn. Bekijk zo nu en dan nog eens of de inhoud van uw plan nog steeds aansluit bij de praktijk. En u kan het altijd indien nodig aanpassen. Zo verliest u het grotere plaatje dat u voor ogen heeft niet uit het oog en behoudt u de focus.
Business Model Canvas (BMC)
Om een ondernemingsplan schrijven te schrijven kan op allerlei manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld het BMC gebruiken als basis. Zo krijgt u een plan wat meegroeit met uw bedrijf.
Tips
- Houdt het ondernemingsplan simpel en beknopt. Het moet goed te begrijpen zijn dus maak het niet moeilijker dan nodig.
- Vraag feedback aan anderen. Leg uw plan voor aan mensen die geen kennis van hebben van ondernemen en neem tips en adviezen aan.