Sociaal ondernemen is ondernemen met een maatschappelijke missie. Het heet ook wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Je wilt geld verdienen en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Bijvoorbeeld met je producten en je diensten, maar ook je productieprocessen en bedrijfscultuur moeten erop ingesteld zijn. Wat dit concreet betekent? Lees je in in deze tips en ga ervoor!
Huur mensen in die niet snel toegang hebben tot de arbeidsmarkt
Zeg je ‘sociaal’, dan zeg je ‘mensen’. Iedereen moet toegang kunnen krijgen tot de arbeidsmarkt. Door het aannemen van gehandicapten, ouderen, langdurig werklozen of minderheden worden de verschillen op de arbeidsmarkt verkleind, je personeel krijgt de kans om zich (verder) te ontwikkelen en hun zelfvertrouwen wordt versterkt.
Gebruik alleen verantwoorde grondstoffen
Verkoop je zelfgemaakte producten, dan moet je goed kijken naar de grondstoffen die je voor deze producten gebruikt. Deze grondstoffen moeten bijvoorbeeld niet door dwangarbeid zijn verkregen en het milieu mag door productie van de grondstoffen niet worden aangetast. Maak van je product een eerlijk product!
Gebruik je de auto? Onderzoek andere mogelijkheden
Voor het uitvoeren van je werk heb je misschien een auto nodig. Of zelfs meerdere, bijvoorbeeld om producten te transporteren. Veel bedrijven ontkomen hier niet aan, maar misschien kan een oplossing gevonden in elektrische voertuigen, zoals de trein. Misschien kun je zelf ook de bus of de auto nemen om naar je werk te gaan. Het kost misschien wat extra tijd, maar het is zonder meer verantwoord.
Kies voor een bank die het sociaal ondernemen ondersteunt
Steeds meer banken stimuleren het sociaal ondernemen bij bedrijven. Bedenk een solide, realistisch plan en maak daar een goede pitch van. Met die pitch moet jij de bank van jouw keuze overtuigen hoe jouw zakelijke bijdragen positief kunnen bijdragen aan de maatschappij. Ondersteunt de bank jouw plan? Dan kun je rekenen op een financiering.
Ga projecten aan met ondernemers met een soortgelijke doelstelling
In je eentje kun je de wereld niet redden. Daarom is het zowel verstandig als leuk om samen met andere ondernemers projecten op te zetten. Ontmoet gelijkgestemden tijdens netwerkborrels of conferenties en ga samen brainstormen over hoe je zowel maatschappij als milieu positief kan beïnvloeden. Hier kunnen verrassende en originele plannen uit ontstaan!