Voor sommige mensen is het heel hun leven lang al hun droom, ondernemen in het buitenland. De een wil dit graag omdat het hun land van herkomst is en zij dus in feite weer terug willen. De ander wil het graag omdat hij na zijn vakantie daar vol stroomde met ideeën voor een eigen onderneming daar. Het klinkt allemaal heel idyllisch, maar toch is het niet allemaal zo gemakkelijk. We zetten voor jou alles op een rij waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat ondernemen.
Voucher voor ondernemers
We beginnen met een positieve bijkomstigheid. De overheid ziet namelijk ook dat er voor bedrijven veel kansen in het buitenland liggen. De RVO heeft daarom een budget beschikbaar gesteld voor de ondernemers die deze ‘dappere’ stap willen gaan zetten. De ondernemer kan hier namelijk een voucher aanvragen. Deze voucher is zes maanden geldig en hiermee kan de ondernemen bijvoorbeel deen individueel coachingstraject van de RVO financieren.
Nederlands diploma
Afhankelijk van jouw beroepssector kan het zo zijn dat je geen apart diploma of een vestigingsvergunning van dat land nodig hebt. Vaak moet je wel in staat zijn om je Nederlandse diploma’s te tonen. Aangezien de buitenlandse autoriteiten niet altijd met zekerheid kunnen zeggen of jouw papieren wel geldig zijn, is het slim om je diploma te laten legaliseren.
Erkend nationaal diploma
Mocht het zo zijn dat je een gereglementeerd beroep wil gaan uitoefenen, dan is het vaak nodig dat je een erkend nationaal diploma behaald. Weet je niet zeker of jij hieronder valt? De Europese Unie heeft een aantal regels en afspraken opgesteld omtrent de internationale erkenning van diploma’s. Bij het NCP kan je terugvinden of jouw diploma geldig is of dat je nog een nationaal diploma van het dergelijke land moet halen.
Lokaal personeel
Als je eenmaal zeker weet dat je in het buitenland een onderneming kan gaan starten, wil je natuurlijk ook al op zoek gaan naar lokaal personeel om in dienst te nemen. Maar het kan dan zo zijn dat jij niet uit hun diploma’s kunt opmaken of zij geschikt zijn. Dan kan je bij het IcDW nagaan wat de waarde van een dergelijk diploma is.
Dienstenwet
Deze dienstenwet is opgesteld om het vestigen van ondernemers in andere EU-lidstaten en het verrichten van diensten in andere landen makkelijker te maken. De procedures die je moet doorlopen van deze Dienstenwet verschillen nog per branche.
Teruggaaf BTW voor landen in de EU
Weet je niet zeker hoe je de teruggaaf van BTW in een bepaald land moet aanvragen? Dan kan je jouw verzoeken ook indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit verzoek moet wel worden ingediend voor 1 oktober van het opvolgende jaar waarover je BTW wil terugvragen. Het verzoek wordt dan doorgestuurd naar de belastingdienst van het land waar je de BTW wil terugvragen.