Skip to content

Help! Mijn kind wil studeren in het buitenland!

Hartstikke trots zijn we op onze kinderen die met een diploma op zak graag de wijde wereld in willen trekken en deze verkennen. Vooral als ze, uit zichzelf, aangeven hogere ambities te hebben en wel een masters degree willen gaan halen in het buitenland. Hoewel het natuurlijk best moeilijk kan zijn om je kind los te laten, en al helemaal met bestemming buitenland, wil je ze niet in de weg staan en wil je ze zo goed mogelijk helpen hun vleugels te spreiden. 

Wat moet je allemaal regelen?

Maarja, des te groter de dromen, des te groter het prijskaartje wat eraan hangt… En wie gaat die nou betalen? Daar waar je destijds MBO/HBO/WO terug kon vallen op een studiebeurs, gaat dat niet (altijd) op als je een vervolg studie wilt gaan volgen. Hoewel een bijbaantje wellicht mogelijk is (afhankelijk per land, regel en wet vormgeving), zullen de kosten vies tegenvallen. Hier in Nederland zijn we behoorlijk verwend met de lage schoolkosten (openbare scholen, privé scholen hanteren andere prijzen), maar in het buitenland moet je er niet gek van staan te kijken dat je voor een papiertje al gauw een paar duizenden euro’s moet neerleggen. En dan hebben we het nog niet over de overige studiekosten zoals boeken en meedoen aan evenementen, verblijfkosten, vliegtickets, etcetera gehad.  

Hoe ga je dat aanpakken? Je wilt je kind zijn toekomst niet ontzeggen, want met een buitenlandse studie op zak, valt hij meer op in de banenmarkt, maar om nou zelf bankroet te gaan? Nee dat zie je ook niet zitten. 

Gelukkig is daar wel een oplossing voor. Alleen wordt deze niet altijd gedeeld en over gesproken. Maar diverse instanties geven beurzen weg aan diegene waar zij potentie in zien. Potentie kan bewezen worden door behaalde prestaties uit het verleden, zoals een muzikant die al diverse optredens heeft gedaan, of een kunstenaar met diverse exposities achter zijn naam. Iemand met potentie, is iemand die er echt voor wilt gaan. En alleen zo’n iemand kan het ook redden in het buitenland. En alleen voor zo’n persoon wil een instantie de gok wel wagen. Want ja, ze hopen natuurlijk er wel op dat je met het geld ook weer iets goeds terug doet voor de maatschappij. Zoals de toekomstige generatie begeleiden op jouw vakgebied.  

Studie- of ondernemersbeurs

Met een beetje googlen kun je al ver komen. Maar ook school instanties kunnen diverse vragen beantwoorden en je hier ook goed in begeleiden. Om voor een beurs in aanmerking te komen, is het handig dat je mentor er ook ervan af weet. Wellicht kan hij naast begeleiding ook een ondersteunende brief schrijven en weet hij wellicht nog andere beurzen te opperen. Zo’n ondersteunende brief is hartstikke handig voor wanneer je de aanmeldprocedure start. Je moet namelijk wel kunnen onderbouwen waarom een instantie jou geld moet geven. Een goed plan van aanpak is dan cruciaal – onderbouw waarom jij de geschikte kandidaat bent, maar laat ook zien dat dit niet een bevlieging is en dat je kennis van zaken hebt, door bijvoorbeeld de kosten op een rijtje te zetten, al accommodatiemogelijkheden te overleggen, weten welke school of scholen interessant zijn voor je, en als het even kan, al aangenomen te zijn. Mocht dit werk de beurs instantie aanspreken, kan je uitgenodigd worden voor een gesprek. Op basis van dit gesprek zal blijken of een beurs toegekend wordt. 

Het klinkt als best veel werk, maar het voorbereiden, researchwerk en aanmeldprocedure zal vooral vanuit de student moeten komen. Maar als ouder is het zeker raadzaam om je hier wat in te verdiepen. Het kan een hoop schelen in kosten, koppijn en slapeloze nachten.