Skip to content

Cradle to cradle ondernemen

Het is tegenwoordig bij iedereen wel bekend dat we met milieuproblemen te maken krijgen als we de aarde zo blijven uitputten. Omdat het bij steeds meer mensen bekend is komen er ook steeds meer slimme oplossingen voor het probleem. Een van die oplossingen is het cradle to cradle ondernemen. In dit artikel leest u alles over deze manier van ondernemen en waarom dit het milieu een handje helpt. 

Wat is cradle to cradle?

Cradle to cradle wordt door veel mensen gezien als de ultieme vorm van duurzaam ondernemen. Het principe cradle to cradle houdt in dat een product niet meer afval wordt wanneer het aan het einde van zijn leven is, maar als nieuwe grondstof wordt gebruikt. Dit houdt in dat je van een oude plastic fles een nieuw product maakt. Wanneer je cradle to cradle perfect uitvoert blijft er helemaal geen afval achter van het oude product. Dit is natuurlijk erg goed voor het milieu omdat er niet nog meer afval bijkomt. Ook hoeven de grondstoffen voor een nieuw product niet meer uit de aarde gehaald te worden. Het is dus een echte win-win situatie voor het milieu. 

Upcycling

Wat cradle to cradle onderscheid van normaal recyclen is het feit dat het ‘afval’ niet van mindere kwaliteit mag zijn wanneer het gerecycled is. Binnen het proces van cradle to cradle is het zelfs zo dat het nieuwe product van hogere kwaliteit moet zijn als het oude product. Dit proces wordt ook wel upcycling genoemd. Dit brengt erg veel uitdagingen met zich mee voor de producenten van cradle to cradle producten. Er zijn dan ook niet erg veel producenten die het lukt om deze upcycling te voltooien en vol te houden. 

Certificering

Om fraudeurs de kop in te drukken is er een speciaal C2C keurmerk gemaakt. Wanneer je als producent denkt cradle to cradle te produceren mag je een C2C keurmerk aanvragen. Om in aanmerking te komen wordt je gecontroleerd door een onafhankelijk bureau. Vervolgens kun je in aanmerking komen voor 5 niveau’s binnen het C2C keurmerk. Basis, brons, zilver, goud en platina zijn de verschillende mogelijkheden. Als bedrijf wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk niveau behalen. Wanneer je eenmaal het C2C keurmerk hebt gekregen kun je deze niet zomaar behouden. Om de 2 jaar komt het onafhankelijke bureau bij iedere onderneming inspecties doen of het productieproces nog wel aan de eisen voldoet.