Door de komst van het internet wordt het met de dag aantrekkelijker om niet alleen te verkopen in Nederland. In 2018 alleen al exporteerde we al ruim 113 miljard euro naar Oost-Europa. De huidige omvang van de markt en ligging ten opzichte van Nederland maakt het zeer aantrekkelijk om ook te gaan verkopen in Duitsland.
Regelgeving
Allereerst behoren Duitsland en Nederland allebei tot Europese Unie (EU). Toch blijven er grote verschillen tussen het ondernemen in Nederland en Duitsland. Wanneer je een product in Duitsland wilt verkopen moet het voldoen aan bepaalde product veiligheidswet namelijk de Produktsicherheit Gesetz.
Naast deze product veiligheidswet heb je ook een aansprakelijkheid op de producten die je levert. Wanneer je producten schade veroorzaken ben jij in Duitsland aansprakelijk dus houd hier rekening mee wanneer je gaat exporteren naar Duitsland.
Verpakking
De kans is groot dat je je product gaat aanbieden in een verpakking. Let er dan wel op dat de Duitse regering andere eisen aan zijn producten verpakkingen heeft ten opzichte van Nederland. Je moet dus eerst je productverpakkingen registreren in een bepaald register waar je productverpakking getest wordt of je verpakking wel voldoet aan de Duitse eisen.
Je bent als ondernemer dus verplicht je verpakking te registreren wanneer je je producten op de markt brengt in Duitsland. Doe je dit niet, kan de Duitse regering je een exportverbod geven en zelf een boete geven die kan oplopen tot wel €200.000. Let dus op dit geldt niet alleen voor grote multinationals maar, ook kleine winkels.
Douane en btw
Zoals eerder in dit artikel benoemd behoren Duitsland en Nederland beide bij de Europese Unie. Dit betekent dat er geen grenzen zijn waar het product over moet tijdens het exporteren. Hierdoor hoef je dus geen uitvoeraangifte te doen wanneer jouw Duitse klant een artikel bestelt. Je Duitse klant betaalt namelijk de BTW in Duitsland en dus niet in Nederland. Voor dit proces hebben beide partijen wel een geldig btw-nummer nodig om het proces soepel te laten verlopen. Je kan voor meer informatie over dit onderwerp terecht bij de website van De Belastingdienst of de Duitse website van Finanzamt Kleve.
Echter, is het een ander verhaal wanneer je accijns goederen gaat exporteren naar het Duitsland. Voor deze goederen gelden andere regels hiervoor adviseren we je dan ook je goed in te lezen op de website van de Duitse douane.