Skip to content

Tips voor het starten in Europa

Leer de cultuur

De manier van ondernemen in Nederland staat niet altijd gelijk het met ondernemen in andere landen binnen Europa. Een manier die in Nederland werkt betekent dus niet dat deze ook gaat werken in het buitenland.

Vertaling van je merknaam

Voordat je gaat ondernemen buiten Nederland zorg er voor dat je merknaam geen rare woorden betekent in de lokale taal waar je gaat ondernemen. Naast dat wij adviseren je naam te controleren op de vertaling. Moet je ook onderzoek doen welke kleur van het logo/huisstijl het beste past bij de markt waar je in gaat werken.

Lokale wetten en regels 

Over het algemeen kan je in alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte een bedrijf of (dochter)onderneming starten. Sommige landen binnen de EER is het namelijk, verplicht een lokale zakenpartner te hebben om te mogen beginnen.

Subsidies

Binnen de EU zijn verschillende fondsen waar je als ondernemer gebruik van kan maken. Om te weten te komen welke subsidies er zijn voor ondernemers raad ik jullie ook aan de website van de Europese Unie te bezoeken en te zoeken naar financieringsprogramma’s.

Diploma’s en beroepseisen

Bij het starten van je onderneming het buitenland of uitbreiden naar het buitenland kan het zijn dat er in het desbetreffende land andere eisen zijn voor het starten. Meestal zijn de Nederlandse diploma’s geldig in het buitenland maar controleer dit voor u start buiten Nederland met ondernemen.

Vergunningen en visa

Om een bedrijf te starten in het buitenland moet je tijdig een visum aanvragen. Een vergunning aanvragen voor het ondernemen in het buitenland is namelijk verplicht en kan soms langer duren dan 3 maanden. Dus wij willen als tip meegeven hier tijdig mee te starten.

Ondernemingsvorm

Wanneer je gaat ondernemen in het is het wellicht een idee een Europees vennootschap op te richten. Zo kan je als je wilt je hoofdkantoor gemakkelijker verhuizen naar het buitenland zonder je huidige bedrijf stop te zetten.